תה צמחים

תה צמחים

תה צמחים הוא משקה המיוצר ממרתח או חליטה של עשבי תיבול, תבלינים או צמחי מרפא בחום מים. משקה התה אומץ על ידי תרבויות רבות ופותחו מנהגים שונים לאופן צריכתו. מלבד היותו משקה עולמי פופלרי, תה הצמחים משמש גם ככלי טיפולי ברפואה המסורתית. תה צמחים כגון שחור, ירוק, מנטה, מרווה, טימין, קמומיל, סמבוק ועוד נמצא בשימוש נרחב להגנה וטיפול במחלות רבות ברחבי העולם1.
תה צמחים ניתן להכין עם פרחים טריים או מיובשים, פירות, עלים, זרעים או שורשים. לכן קיים מגוון עצום של טעמים ואפשרויות בכל הנוגע לבחירת תה מבחינת הטעם ויתרונותיו הבריאותיים. תה צמחים ניתן למצוא מכל רחבי העולם כולל במזרח הרחוק, אפריקה ויבשת אמריקה.
אפשר להכין תה מהרבה מאוד סוגים של צמחים, אולם תה אמיתי בין אם זה התה השחור, הירוק, לבן או אולונג מבוסס על העלים של צמח הקמליה סיננסיס (Camellia sinensis).

חליטה

Herbal Tea

חליטה היא משקה המוכן על ידי השריית חלקי צמח במים לצורך מיצוי חומרים פעילים. החליטה מתאימה לחלקי צמח רכים ועדינים, תפרחות, עלים רכים כגון עשבי תיבול מיובשים, פרחים או פירות יער. להכנת חליטה יש להוסיף בין כף לשתי כפות מהחומר הצמחי לכוס מים. בצמחים עם השפעה חזקה ניתן להוסיף כפית אחת מהחומר הצמחי לכוס מים. מחממים את המים ומביאים אותם לטמפרטורה מתאימה בהתאם לסוג התה ויוצקים על החומר הצמחי. לאחר כ 15-10 דקות, מסננים ושותים. אם זאת, משך הזמן שהצמחים נשארים בנוזל תלוי בסוג החליטה ועשוי להשתנות. מומלץ לשתות את החליטה באופן מיידי על מנת להבטיח שמירה על הערכים התזונתיים ורעננות אופטימלית. מומלץ לשתות את החליטה ביום בו היא הוכנה.

מרתח

מרתח היא שיטת מיצוי על ידי הרתחת המים עם החומר הצמחי כדי למצות את הכימיקלים הרצויים כגון, תרכובות אורגניות ושמנים שמצויים בצמחים. מרתח מתאים לחלקי צמח כגון גבעולים, שורשים, קליפה וקני שורש. להכנת מרתח מתחילים במעיכת החומר הצמחי על מנת לאפשר פירוק מרבי. לאחר מכן מרתיחים במים את הצמחים על אש נמוכה כחצי שעה עד שעה כתלות בחלקי הצמח, מסננים ושותים.

סוגי תה אמיתי

כאמור תה אמיתי עשוי מעלים של קמליה סיננסיס. המשקאות העשויים מעליו הם בעלי טעמים אופייניים. יש להם יתרונות בריאותיים רבים, מכיוון שעלי התה מכילים פוליפנולים, חומצות אמינו, תרכובות ארומטיות, ויטמינים ועוד. תה אמיתי בניגוד למרבית סוגי תה צמחים אחרים מכיל קפאין באופן טבעי. עליו הטריים של הצמח מכילים גם חומרים פעילים אחרים כגון תאוברומין, אנטיאוקסידנטים ועוד.
ישנם סוגים שונים של תה אמיתי הנבדלים בשל אופן הכנתם. גיל העלים המשמשים להכנת התה מייצרים תכונות תה שונות כיוון שהרכבם הכימי שונה בהתאם לגילם. גם משך תהליך החמצון של העלים וייבושם משפיעים על תכונות משקה התה.

תה שחור (Black tea)

תה שחור הוא סוג של תה שהעלים עברו תהליך חימצון ארוך יותר מאשר תה אולונג, צהוב, לבן וירוק. תה שחור בדרך כלל חזק יותר בטעמו מאשר תה אחר. בעוד תה ירוק בדרך כלל מאבד את טעמו בתוך שנה, תה שחור שומר על טעמו במשך מספר שנים. תה שחור מעורבב לעתים קרובות עם צמחים או חומרי טעם אחרים כדי להשיג טעמים שונים, למשל: תה ארל גריי (Earl Grey tea) הוא תערובת תה שחור בתוספת שמן ברגמוט. תה ארוחת בוקר אנגלי (English Breakfast tea) הוא תערובת מסורתית של מספר סוגי תה שחור שמקורם באסאם הודו, ציילון סרי לנקה וקניה.

תה לבן (White tea)​

תה לבן מתייחס לאחד מכמה סגנונות תה הכוללים בדרך כלל עלים צעירים מצמח הקמליה סיננסיס או כאלו שעברו עיבוד מינימלי. תה לבן עשוי לרוב מעלים המיובשים ללא עיבוד נוסף או ניצני עלים לא בשלים לפני שנפתחו והניחו להם להתייבש בשמש, או כאלו שבושלו לפני הייבוש. תה לבן אינו מתחמצן וכתוצאה מכך יש לו טעם המאופיין כ”קל יותר” מהתה השחור או הירוק המסורתי. למרות שמו, התה הלבן המבושל, צבעו צהוב בהיר. שמו של התה נובע מהשערות הדקות הלבנות-כסופות שעל הניצנים הסגורים של צמח התה, המעניקים לצמח מראה לבנבן.

תה צהוב (Yellow tea)
תה צהוב מיוחס ל Chinese huángchá

הנחשב לנדיר ויקר. התהליך להכנת תה צהוב דומה לזה של ירוק אך כולל שלב נוסף של ייבוש איטי של עלי התה. תהליך זה מאפשר לתה להתחמצן בקצב איטי לתקופה קצרה כדי לנטרל את האנזימים המחמצנים. התהליך מעניק לתה טעם נימוח בהרבה מהתה הירוק ולעלים מקבלים גוון מעט צהוב במהלך תהליך הייבוש.

תה ירוק (Green tea)

תה ירוק הוא תה המיוצר מעלים וניצנים של קמליה סיננסיס שלא עברו תהליך הקמלה וחמצון המשמש להכנת תה אולונג ותה שחור. מקורו של התה הירוק הוא מסין, ומאז התפוצה והייצור שלו התפשטו למדינות אחרות במזרח אסיה. מחקרים רבים מעידים על כך שלשתיית תה ירוק באופן קבוע יש השפעה על הבריאות. חשיפה חמה מדי או ארוכה מדי במים גורמת לשחרור כמויות מופרזות של חומרים כימיים הנקראים טאנינים, מה שמוביל להתבשלות מרה וחדה, בלי קשר לאיכות הראשונית.

חליטות תה עם צמחי מרפא

חליטות שיכולות להקנות תחושת רוגע ולהוריד רמות מתח

דיכאון, חרדה, לחץ ונדודי שינה שכיחות מאוד ומשפיעות רבות על אורח החיים שלנו. צמחי מרפא בלבד, כמו גם פורמולות צמחים וחליטות של צמחי מרפא, יכולות להועיל לבריאותנו, לסייע בתקופות לחץ ולהתמודדות קלה יותר עם רגשות אלו.

קמומיל (Matricaria chamomilla recutita)

תה קמומיל שימש באופן מסורתי במשך מאות שנים כחומר הרגעה גל להרגעת עצבים, הפחתת חרדה, סיוטים, נידודי שינה ובעיות שינה אחרות2. תה קמומיל יכול לסייע גם לטיפול בחום, הצטננות ובהפרעות שונות במערכת העיכול.3

מליסה (Lemon balm/Melissa officinalis)

העלים של המליסה, בעלי איכות קירור עדינה. המליסה ידועה ברפואה העממית בשל תכונות ההרגעה ויכולת תחושת הנינוחות, נוגדות העווית ומשככי כאבים. המליסה יכולה לסייע בהפחתת חרדות ובמצבי דיכאון. כמו כן, למליסה יש השפעה על הפרעות תפקודיות במערכת העיכול4.

ורבנה (Verbena officinalis)

לורבנה יש השפעה מרגיעה על מערכת העצבים והשפעה חיובית על מצב הרוח. היא יעילה לשימוש במצבים של מתח וחרדה, כאב, מתח שרירים, נדודי שינה, דיכאון וכאבי ראש. הוא משמש גם כחומר משקם לתשישות עצבים ועייפות. הצמח נוגד עוויתות, מה שיכול להקל על התכווצויות שרירים. אין לשתות ורבנה בתקופת ההריון (אפשר בזמן הלידה ולאחריה).

חליטות שיכולות להקל על פעילות מערכת העיכול

בעיות במערכת העיכול משפיעות על מחצית מהמבוגרים באוכלוסיות מערביות ויכולות להתבטא ברפלוקס , דיספפסיה, צרבת, כאבי בטן או התכווצויות, נפיחות, שלשולים או עצירות, ומצבים כמו מחלות מעי דלקתיות5. חליטות מבוססות צמחי מרפא יכולות לסייע בחיזוק מערכת העיכול ולעזור במניעת כאבי בטן, נפיחות, גזים ותחושת כבדות מכיוון שהוא יכול לספוג גזים, לשפר את זרימת הדם לכל מערכת העיכול ולחסל רדיקלים חופשיים שעלולים לגרום לקלקול קיבה והפרעות עיכול. לתה צמחים יש פנולים שיכולים לחזק הן את שרירי הקיבה והן את השרירים בוושט, מה שיכול להפחית ריפלוקס חומצי ותסמיני צרבת6. התה גם מאפשר למערכת העיכול לספוג יותר בקלות חומרים מזינים.

ג'ינג'ר (Zingiber officinale)

תה ג’ינג’ר עשוי להועיל בשיכוך כאבי בטן, הקלה על בחילות והקאות, בהפרעות עיכול עם גזים, שכן הוא מעכב התכווצויות בקיבה. ג’ינג’ר יכול לסייע לבחילות והקאות הקשורות להריון. הג’ינג’ר הוא אנטי בקטריאלי, אנטי-דלקתי ולכן נחשב כמקל נגד הצטננות7.

מנטה/נענע חריפה (Peppermint /Mentha piperitaL)

שימוש בחליטה של עלי נענע חריפה יכול לעזור להרגיע כאבי בטן על ידי הארומה והטעם המעקצצים והרעננים. תה נענע חריפה מקובל לטיפול בבחילות, קלקול קיבה, נפיחות, צרבת ועודף גזים ולמערכת העיכול בכלל. התה יכול לסייע במצבי התקררות, חום וכאבי ראש. לשמן ולעלים של הנענע החריפה יש אפקט מקרר בשימוש מקומי לכאבי שרירים, כאבי עצבים8.

תה ירוק (Green tea)

תה ירוק הוכח כבעל שורה שלמה של יתרונות בריאותיים. הוא עשיר במיוחד בנוגדי חמצון ויכול לסייע לעיכול והרגעת הקיבה. תה ירוק מכיל מספר מרכיבים פעילים, כולל קפאין, שידוע בעיקר בהשפעתו על הערנות, אך גם יכול להגביר את הפעילות של אנזימי העיכול. כך מערכת העיכול פועלת בצורה יעילה יותר וטובה יותר בהפקת חומרים מזינים מהמזונות. לתה ירוק תכונות אנטי דלקתיות המסייעות בהפחתת דלקת והתכווצויות בקיבה. תה ירוק עלול לגרום לגירוי בקיבה כאשר הוא מבושל חזק מדי ועל כן אין לבשלו במים רותחים ויתר על המידה9.

קמומיל (Matricaria chamomilla recutita)

בנוסף להשפעותיו המרגיעות, לתה קמומיל יש השפעה גם על העיכול. קמומיל יכול להרגיע את הבטן, להקל על התכווצויות, להקל על תסמיני צרבת ויכול להקל לאנשים הסובלים מרפלוקס חומצי. הקמומיל הוא אנטי דלקתי ויכול לעזור להפחית את הסימפטומים של שלשולים. תה קמומיל משמש לעתים קרובות כתחליף לתה ירוק מכיוון שבניגוד לתה ירוק, תה קמומיל הוא נטול קפאין.

קינמון (Cinnamomum zeylanicum)

קינמון הוא אחד התבלינים הטעימים והבריאים ויש לו שפע של יתרונות בריאותיים מרשימים אחרים. ידוע בתכונות האנטי-מיקרוביאליות והאנטי-דלקתיות שלו. הקינמון יכול לעזור לטיפול בגזים , יכול להוריד את רמות הסוכר בדם ולהפחית את גורמי הסיכון למחלות לב. מאמינים כי החום של הקינמון מגביר את זרימת הדם ומשפר את רמות החמצן בדם כדי לסייע במאבק במחלות.

לסיכום, שתיית תה היא דרך מצוינת להירגע ולהנות ממגוון היתרונות הבריאותיים שסוגי התה השונים יכולים לתת לנו. תה הוא חלופה נהדרת ללא קלוריות ובטעם טוב יותר מאשר מים. בתרבויות רבות, כוס תה נתפסת כתרופה לכל דבר. בין אם תנסו תה קמומיל ומליסה נחמד, תה עם קינמון וג’ינג’ר או תה ירוק עם מנטה אתם תהנו בין אם תשתו אותו חם או כתה קר מרענן.