הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD)
הפרעת דחק פוסט טראומטית, (Post-traumatic stress disorder או בקיצור PTSD), היא הפרעה המתפתחת אצל אנשים שחוו אירוע טראומטי מפחיד או מסוכן, כגון פעולת טרור, מלחמה או אלימות מינית. בשנים האחרונות ניתן לראות עניין מוגבר ומודעות הולכת וגוברת בפסיכופתולוגיות הקשורות לחשיפה לטראומה, בפרט להפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD).
PTSD מוגדר ככישלון לכבות תגובות התנהגותיות לגירויים הקשורים עם הטראומה. לאנשים עם PTSD יש מחשבות ורגשות הקשורים לחוויה שלהם שנמשכים זמן רב לאחר שהאירוע הטראומטי הסתיים. הם עשויים לחיות מחדש את האירוע באמצעות פלאשבקים או סיוטים. אנשים הסובלים מ-PTSD עשויים להרגיש עצבות, לחוצים או מפוחדים, גם כאשר הם אינם בסכנה. הם עלולים להרגיש מנותקים או מנוכרים מאנשים אחרים ועשויים להימנע ממצבים או אנשים שמזכירים להם את האירוע הטראומטי. וייתכן שיש להם תגובות שליליות חזקות למשהו רגיל כמו רעש חזק או מגע מקרי. רוב האנשים מחלימים מהתסמינים הראשוניים של טראומה באופן טבעי אך מי שימשיך לחוות בעיות עלול להיות מאובחן עם PTSD. זמן הופעת התסמינים בעקבות אירוע טראומטי משתנה מאדם לאדם. יש הסובלים מהסתמינים תוך ימים ספורים, חודשים ואפילו שנים מהטראומה. משך הופעת התסמינים משתנה גם הוא, אך כדי שאדם יאובחן עם PTSD, התסמינים חייבים להימשך יותר מחודש וחייבים לגרום למצוקה או בעיות משמעותיות בתפקוד היומיומי של האדם כדי להיחשב הסובל מ- PTSD.
הפרעת PTSD מתרחשת לעתים קרובות עם בעיות אחרות, כגון דיכאון, בעיות זיכרון ובעיות בריאות גופניות ונפשיות אחרות1. הסובלים מ-PTSD נמצאים בסיכון מוגבר לחוות הפרעות לב-נשימה, שרירים ושלד, מערכת העיכול והאימונולוגיות. שכיחות PTSD במבוגרים הוא 7.8%, כאשר נשים יותר בסיכון מגברים. 3% מהאוכלוסיה הבוגרת סובלים מ-PTSD ומגיע ליותר מ-50% בקרב ניצולות אונס.
תסמיני PTSD
תסמינים של PTSD מתחלקים לארבע קטגוריות2:
מחשבות חודרניות כגון זיכרונות חוזרים בלתי רצוניים; חלומות מציקים או פלאשבקים של האירוע הטראומטי.
הימנעות מתזכורות לאירוע הטראומטי עשויה לכלול הימנעות מאנשים, מקומות, פעילויות, חפצים ומצבים שעלולים לעורר זיכרונות מעיקים. אנשים עם PTSD עשויים להתנגד לדבר על מה שקרה או איך הם מרגישים לגבי האירוע הטראומתי.
שינויים בקוגניציה ובמצב הרוח, חוסר יכולת לזכור חלקים חשובים של האירוע הטראומטי, מחשבות ורגשות שליליים המובילים למחשבות מתמשכות ומעוותות לגבי עצמם או אחרים (למשל, “אני רע”, “אי אפשר לסמוך על אף אחד”) איבוד עניין בפעילויות שנהנו בעבר, תחושת אשמה או האשמת עצמי הנובעת מהאירוע. פחד מתמשך, אימה, כעס, אשמה או בושה; הרבה פחות עניין בפעילויות שנהנו בעבר; תחושת ניתוק או ניכור מאחרים; או חוסר יכולת לחוות רגשות חיוביים.
שינויים בעוררות ובתגובתיות תסמיני עוררות ותגובתיות עשויים לכלול עצבנות והתפרצויות כעס; התנהגות בפזיזות או באופן הרסני; להיבהל בקלות; או שיש להם בעיות ריכוז או שינה.
כיצד ניתן לטפל ב-PTSD?
אחת המטרות של טיפול בהפרעת דחק פוסט טראומטית היא לעזור להחזיר את תחושת השליטה על חיי האדם הסובל מהפרעה זו. הטיפול העיקרי הוא פסיכותרפיה, אך יכול לכלול גם טיפול תרופתי. שילוב של טיפולים אלה יכול לעזור לשפר את הסימפטומים. PTSD משפיע על אנשים בצורה שונה, כך שטיפול שעובד עבור אדם אחד עשוי שלא לעבוד עבור אחר. ייתכן שחלק מהאנשים עם PTSD יצטרכו לנסות טיפולים שונים כדי למצוא מה עובד עבור הסימפטומים שלהם2.
תרופות
יש מגוון רחב של טיפולים תרופתיים. התרופות השכיחות ביותר לטיפול הן תרופות נוגדות דיכאון ותרופות נגד חרדה, אשר עשויות לסייע בשליטה על תסמיני PTSD כגון עצב, דאגה, כעס. תרופות אחרות עשויות להועיל לטיפול בתסמיני PTSD ספציפיים, כגון בעיות שינה וסיוטים.
פסיכותרפיה
פסיכותרפיה (המכונה לפעמים “טיפול בשיחות”) כוללת שיחה עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש. הטיפול יכול להתרחש אחד על אחד או בקבוצה. הטיפול ב-PTSD נמשך בדרך כלל 6 עד 12 שבועות, אך הוא יכול להימשך זמן רב יותר. תמיכה ממשפחה וחברים יכולה להיות חלק חשוב בהחלמה.
פסיכותרפיות אפקטיביות נוטות להדגיש כמה מרכיבים מרכזיים הכוללים חינוך לזיהוי תסמינים, הקניית מיומנויות שיעזרו לזהות את הגורמים לתסמינים ומיומנויות לנהל את הסימפטומים. צורת טיפול אפשרית ושנמצאה יעילה מאוד נקראת טיפול קוגניטיבי התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy או בקיצור CBT). הטיפול ב-CBT עבור הסובלים מ- PTCS ממוקד באירוע טראומה. הטיפול עוזר לאנשים להתמודד עם הפחד שלהם ולשלוט בו על ידי חשיפה הדרגתית בצורה בטוחה לטראומה שחוו. ב-CBT משתמשים בצורות ביטוי שונות כגון דמיון או כתיבה ואפילו ביקור במקום שבו התרחש האירוע כדי להתמודד בצורה בטוחה בטראומה. מטפל ב-CBT עשוי לעזור למטופל להבין ולנתח את הזיכרונות הרעים ולהסתכל על מה שקרה בצורה מפוקחת ונשלטת יותר2.
רפואה משלימה
גישה הוליסטית המשלבת בין הרפואה המסורתית (פסיכותרפיה, תרופות וכו’) ובין הרפואה המשלימה בטיפול ב PTSD יכולה מאוד להועיל. רפואה משלימה, המבוססת על גוף ונפש עשויה בהחלט לעזור, היא מאפשרת להרגיע את הגוף והנפש ולעזור לאדם לחזור למצב של תפקוד נורמלי. אולם, במקרים מורכבים בהם יש צורך בטיפול תרופתי המומלץ על ידי פסיכיאטר, רצוי לא לוותר על כך אלא לשלב בין הטיפול התרופתי ו/או השיחות עם מטפל, לבין הרפואה המשלימה לסוגיה.
ישנם מספר טיפולים משלימים ואלטרנטיביים שניתן להשתמש בהם כדי לטפל בהשפעות של PTSD. שימוש בצמחי מרפא ואימוץ אורח חיים בריא זו דרך טבעית להקל על הסימפטומים של PTSD. לקחת פסק זמן מלוח הזמנים כדי להירגע זה חשוב. אפשר להשתמש בטכניקות הרפיה כמו מדיטציה נשימות עמוקות, עיסוי או יוגה כדי להפעיל את תגובת ההרפיה הטבעית של הגוף. הקפדה על תזונה בריאה מלאה בפירות וירקות טריים, דגנים מלאים וחלבון רזה והימנעות מאלכוהול וסמים, חשובים גם הם לאיזון הנפש והגוף. גם פעילות גופנית מתונה תסייע בהפחתת מתחים, תעזור לשפור המצב רוח ויכולה לתרום לאיכות שינה טובה יותר.
הטיפול הצמחי יתמקד בעיקר בהזנה ואיזון של מערכת העצבים על מנת לאפשר התמודדות קלה יותר עם תופעות הלוואי של הפוסט טראומה כגון חרדה ודכאון. כאשר מטופל מגיע לקליניקה במצב של פוסט טראומה אפשר לטפל בשני מישורים. במצב האקוטי, במצב בו המטופל מרגיש שהוא חייב תמיכה נפשית מיידית, הטיפול יהיה על ידי פורמולות צמחי מרפא בעלי השפעה נקודתית ובנוסף ניתן לשתות חליטות תה מרגיעות. במצב הכרוני של הטראומה הטיפול יתמקד בשיפור איכות החיים על ידי מתן פורמולות לאורך זמן שתפקידן לחזק את הגוף ולסייע לו להתמודד עם מצבי לחץ שעשויים לעורר חרדות ודיכאון. השימוש יהיה בעיקר בצמחים אדפטוגנים, מזינים ומאזנים את מע’ עצבים, מעכבים עצביים (מרגיעים, משרי שינה) ומרוממים3.
לסיכום, PTSD יכול לגרום ללחץ משמעותי בחיים ואף לשיבושם. עם זאת, ההפרעה הזו לא אומרת שלא ניתן לחזור לאורח חיים שליו ולחזור לאיכות החיים ולבריאות הנפשית שהכרתם פעם. ישנם צעדים בין אם טבעיים ובין אם קונבנציונליים שאפשר לנקוט היום כדי להתחיל להפחית את תסמיני ה-PTSD. לא משנה מה חווית, אפשר להתמודד עם האירועים וההשפעות בדרכים בריאות – כל מה שצריך זה את הכלים הנכונים.
* אין לראות במאמר זה המלצה על צורת טיפול ספציפית, מומלץ בחום לפנות לאיש מקצוע המתמחה בטיפול ב-PTSD.